Betonwapening nodig? Ga voor wapeningsnetten

Betonwapening nodig? Ga voor wapeningsnetten

Wapeningsnetten worden doorgaans gebruikt om betonnen vloeren en muren mee te verstevigen. Het verstevigen van beton wordt ook wel wapenen genoemd, of beter gezegd, betonwapening. Er zijn verschillende manieren om beton te wapenen, waar wapeningsnetten dus één manier van vormen. Overigens worden wapeningsnetten ook wel staafnetten genoemd. Normaal gesproken zijn de staven waar de netten van gemaakt zijn van staal. Daardoor worden deze netten ook wel stalen netten of staalmatten genoemd. Hoe het ook zij, wapeningsnetten komen in verschillende subsoorten, vormen en afmetingen. Een paar van deze soorten worden hieronder benoemd en in het kort beschreven.

Verzinkte bouwstaalmatten

Verzinkte bouwstaalmatten zijn matten die na het lassen ook nog eens zijn verzinkt. Het gevolg daarvan is dat deze matten extreem duurzaam zijn en dus zeer lang mee gaan. Deze matten kunnen overigens ook uitstekend gebruikt worden als afbakening van je tuin. Nadat je deze afscheiding hebt geplaatst, heb je hier nauwelijks nog omkijken naar.

Wapeningsnetten bouw

Staafnetten

Wellicht een van de bekendste vormen van wapeningsnetten: de staafnetten. Deze netten bestaan uit lange staven die door dwarsliggende staven bij elkaar worden gehouden. Ze liggen loodrecht op elkaar, waardoor er een wapeningslaag ontstaat met een ideale dikte van de mazen (de gaten tussen de staven). Meestal zijn staafnetten op een bepaalde mate gestandaardiseerd en wel zodanig, dat je verschillende netten snel aan elkaar kunt bevestigen. Grote oppervlakken van betonwapening voorzien is via staafnetten dan ook bij uitstek mogelijk. 

Letternetten

Deze netten worden interessant zodra je merkt dat netten met standaardafmetingen niet voldoen voor de toepassing die je voor ogen hebt. Goed om te weten is dat lettermatten gebogen zijn, of kunnen worden. Bij lettermatten is er al snel meer sprake van maatwerk, wat inhoudt dat elke mat afzonderlijk wordt getekend en ontworpen door een ontwerpspecialist. Deze matten worden vervolgens regelmatig gebruikt bij bouwwerken met bogen, bijvoorbeeld tunnels.

Wapeningsnetten

Supportliggers

Wanneer je je gaat verdiepen in de wereld van betonwapening, dan is het ook handig om te weten wat supportliggers zijn. Welnu, supportliggers zijn netten dan wel rasters met een uitgesproken langwerpige vorm. Daarbij dient gezegd te worden dat een supportligger is gemaakt van gebogen betonstaal. De afmetingen waar je supportliggers in kunt kiezen zijn zeer divers. Dit omdat het altijd maar de vraag is wat er precies nodig is om de door jou gewenste toepassingen te ‘supporter’, oftewel af te maken.

Redactie