Past een rhodesian ridgeback bij mij?

Past een rhodesian ridgeback bij mij?

Hoe weet je of een Rhodesian Ridgeback bij je past?

De beslissing om een hond in huis te nemen kun je het best niet te lichtvaardig nemen. Aan deze beslissing zitten namelijk heel wat gevolgen vast. Een hond alleen voor de lusten in huis halen en daarbij de lasten negeren, daar heeft je hond niet aan en jij zelf uiteindelijk ook niet. Bij Rhodesian Ridgebacks werkt niet over het algemeen niet anders dan bij andere hondensoorten. Wel vergen Ridgebacks op het gebied van opvoeding wat extra’s van je. Hieronder lees je er meer over. Na het lezen van dit artikel weet je als het goed is of een Rhodesian Ridgeback bij je past, of dat je misschien beter voor een andere soort hond kunt gaan.

puppy

Tijdens de puppyfase

Of je spijt krijgt van het in huis halen van een hond in het algemeen of een Rhodesian Ridgeback in het bijzonder, daar kom je tijdens de puppyfase al snel achter. Dit is namelijk de meest intense fase. Bedenk je namelijk dat je een jong hondje in huis krijgt dat nog niet zindelijk is. Even om het geheugen op te frissen, een hond die nog niet zindelijk is brengt de volgende nadelen met zich mee:

  • Hij plast en poept in huis, want hij weet nog niet dat hij dit alleen buiten mag doen. In de puppyfase dien je je hond daarom extra vaak uit te laten om aan te leren dat ontlasten buitenshuis moet gebeuren.
  • Puppy’s zijn het nog niet gewend alleen te zijn. Vooral ’s nachts gaan ze daarom vaak huilen, piepen of blaffen.
  • Een jong hondje wil alles ontdekken en doet dit door overal aan te likken en ruiken en in te bijten. Hierbij gaat weleens iets stuk.

Wanneer je een nog erg jonge Rhodesian Ridgeback in huis haalt, dan moet je de bovenstaande nadelen in principe op de koop toenemen. Het is jouw taak om zeer proactief de hond op te voeden, zodat je na een aantal weken verbetering ziet in bovenstaande punten. In de puppyfase dien je hier dus dagelijks veel tijd en aandacht aan te besteden. Als je hier, natuurlijk samen met eventuele familieleden, niet genoeg tijd voor en zin in hebt, dan moet je jezelf afvragen of het aanschaffen van een Rhodesian Ridgeback die nog in de puppyfase zit wel zo’n goed idee is.

Socialisatiefase

Ben je van plan een Rhodesian Ridgeback in huis te halen die nog in de socialisatieperiode zit? Dit is een belangrijk punt om bij stil te staan. Vooral de eerste socialisatiefase is essentieel. Deze periode bestrijkt min of meer de eerste drie maanden van het hondenleven. Hierbij is het belangrijk dat je je hond zo veel mogelijk kennis laat maken met dingen die deel gaan uitmaken van het leven van je hond. Te denken valt daarbij aan de volgende zaken:

  • Op pad gaan met de auto, maar zeker ook met de bus en/of met de trein.
  • Ontmoetingen met andere honden, maar ook met zo veel mogelijk andere mensen en vooral kinderen.
  • Wennen aan vreemde geluiden zoals verkeersgeluid, het lawaai van een drukke winkelstraat of zelfs een vuurwerkknal.
  • Het brengen van een bezoekje aan de dierenarts.
  • Alle dagelijkse dingen die zich afspelen in je woning en met jouw gezin of familie.

In de eerste levensmaanden van de hond is het heel belangrijk dat je je hond kennis laat maken met onder meer bovenstaande aspecten van het leven. Dit is echt een fase waarin veel tijd geïnvesteerd moet worden. Je krijgt er later een betrouwbare en zelfbewuste hond voor terug die niet schrikt van de dagelijkse nukken van de geciviliseerde wereld en die goed overweg kan met andere honden en mensen. Ook voor de socialisatiefase geldt dus dat je goed moet bedenken of een hond kopen die nog in deze fase zit wel echt iets voor je is. Belangrijkste is dat je er echt genoeg tijd en aandacht kan en wil besteden.

training

Trainingen en cursussen

Nog zo’n ding dat er eigenlijk echt bij hoort wanneer je een (jonge) hond in huis haalt. Er zijn talloze cursussen en trainingen waar je samen met je hond naartoe kunt. Dit met als doel het gedrag van je hond te stabiliseren én om jou als hondenopvoeder handige trucs aan te leren. Een puppycursus is in principe het minste dat je behoort te doen. Dit aanvullen met een jonge honden cursus is zeker aan te raden. Rhodesian Ridgebacks zijn bovendien honden die heel geschikt zijn om een sportieve cursus mee te volgen. Daarnaast zijn dit intelligente honden die zeker in staat zijn snel nieuwe dingen te leren. 

Houd rekening met de ontwikkeling van Rhodesian Ridgebacks

Rhodesian Ridgebacks mogen dan wel intelligente honden zijn, als pup halen ze natuurlijk nog steeds wel de nodige toeren uit. Ondeugendheid op welke manier dan ook is niet zeldzaam. Bovendien zijn Rhodesian Ridgebacks relatief laat echt geestelijk volwassen. Bij een reu is dit pas na ongeveer 2,5 jaar; bij een teef meestal iets eerder. Jeugdigheid, met alle voor- en nadelen van dien, blijft dus lang zichtbaar bij honden van deze soort. Iets om zeker rekening mee te houden als je van plan bent deze hond in huis te nemen. 

opvoeding

Hoe voed je een Rhodesian Ridgeback verder op?

Los van de puppyfase, de socialisatieperiode en eventuele cursussen die je volgt, heb je thuis natuurlijk een dagelijkse taak aan het opvoeden van je hond. Dat is bij alle honden zo, maar bij Rhodesian Ridgebacks zijn er wel enkele zaken om extra rekening mee te houden. Dit zijn namelijk een tikkeltje eigenwijze honden. Ze hebben dus een heel vastberaden en nooit aflatende opvoeder nodig. Maar let op: ze wensen wel met respect behandeld te worden. Met een harde of strenge aanpak kom je er dus niet. Consequent en rustig zijn helpt meestal het best. Je krijgt er dan een zelfbewuste en trouwe hond voor terug; eentje die toewijding toont naar ieder lid van het gezin. Oh ja, mocht er bij jou sprake zijn van een gezin met kinderen, houd er dan ook rekening mee dat je kinderen oud en/of wijs genoeg moeten zijn om een Rhodesian Ridgeback goed te behandelen. Deze hond kan in principe goed met kinderen overweg, maar niet wanneer deze hem respectloos of hardhandig behandelen. Als je nog heel jonge kinderen hebt, dan is een Rhodesian Ridgeback dus misschien niet de ideale hond voor jouw gezin.

Het belang van voldoende beweging

Alle honden hebben beweging nodig. Dat is natuurlijk geen verrassende uitspraak. Maar een Rhodesian Ridgeback heeft vanwege z’n grootte en postuur toch wat meer nodig dan een gemiddelde andere hond. Zo heeft een volwassen Ridgeback zeker anderhalf uur aan beweging nodig per dag. Ook dit is iets dat je je goed moet beseffen voor dat je besluit over te gaan op het in huis nemen van een Rhodesian Ridgeback. Je moet er immers voortdurend genoeg tijd voor kunnen vrij maken om je hond deze beweging te gunnen. Geef je je hond structureel te weinig beweging, dan komt dat de gezondheid en het humeur van de hond niet ten goede. Overigens is het ook belangrijk hier ook weer niet mee te overdrijven. Een hond kan zelf niet goed z’n eigen grenzen van vermoeidheid aangeven, dus is dat de verantwoordelijkheid van jou als baasje. Onthoud dat hooguit twee uur beweging per dag beweging genoeg is.

hond mee in de auto

Op vakantie? Neem je Rhodesian Ridgeback mee!

Het valt uiteraard goed voor te stellen dat je het liefst met het vliegtuig op vakantie gaat naar zonnige of spectaculaire bestemmingen. Nadeel is dan alleen dat je hond niet mee kan. Deze moet je dan onderbrengen bij familie, vrienden, kennissen of een hondenverblijfplaats. Voor je hond is dit een verwarrende ervaring, vaak niet eentje waar deze gelukkig van wordt. Het verdient dus de voorkeur dat je je hond meeneemt op vakantie en dat je daar dus rekening mee houdt bij het kiezen van je vakantiebestemming. Waar je hond blij van wordt is wandelen in bossen, door heuvels of bergen en over stranden. Het is zeker een pré dat je hierbij stil staat vóórdat je je gezin verrijkt met een Rhodesian Ridgeback, of welke hond dan ook.

Redactie