Ritsen, scharen en een rafelstop: onmisbare fournituren!

Ritsen, scharen en een rafelstop: onmisbare fournituren!

Ben je van plan om al dan niet met een naaimachine stoffen te gaan naaien? Dan zul je hier vroeg of laat fournituren bij nodig hebben. Fournituren zou je kunnen zien als kleine, bijkomende benodigdheden voor bij naaiwerkzaamheden. Deze fournituren bestaan onder meer uit kleine textielwaren, zoals lapjes, garen en linten. Daarnaast vallen onderdeeltjes als spelden, naalden, speldenkussens en meetlint onder fournituren. In dit artikel gaan we in op ritsen, scharen en rafelstoppen, allemaal voorwerpen die onder fournituren vallen.

Fournituren

Ritsen

Wie ooit heeft gezocht naar een passende soort rits voor een projectje, die is vast verrast door de grote hoeveelheid verschillende ritsen die er bestaan. Natuurlijk verschillen ritsen qua uiterlijk van elkaar, maar ook qua precieze functie wijken ze nogal eens van elkaar af. Zo heb je bijvoorbeeld de metalen ritsen. Deze geven het product een wat ietwat stoer uiterlijk mee. Meestal zie je bij metalen ritsen dat de uiteinden een soort pinnetje hebben. Naast metalen ritsen zijn het de kunststoffen ritsen die je het vaakst ziet. Vooral onder deze kunststofritsen is er enorm veel variatie, onder andere in de vertanding ervan.

Stofscharen

Ook stofscharen vallen onder de fournituren. En ja, een stofschaartje is natuurlijk altijd nodig als je zelf met stoffen gaat werken. In eerste instantie zijn stofscharen in te delen in professionele scharen en hobbyscharen. Belangrijk punt om je keuze op te baseren is de grip die een schaar biedt. Kies daarbij dus altijd een schaar die voor jou prettig in de hand ligt. Wees daarnaast reëel over de grootte en het gewicht van een schaar. Weliswaar is het voor te stellen dat je voor een groot exemplaar wenst te gaan, maar als je relatief kleine handen hebt, dan is dat toch niet echt praktisch. En nog een laatste tip: kies altijd een schaar met zogeheten microvertanding. Dit is een vertanding die ervoor zorgt dat het stof niet verschuift terwijl je gaat knippen.

Kleding maken

Rafelstop

Wanneer je een stuk stof gebruikt of een kledingstuk draagt, dan zijn het vooral de stofranden, de naden en de knoopsgaten (indien aanwezig) die het zwaar te verduren krijgen. Juist op deze plekken zie je al na relatief korte tijd minder fraaie rafelingen ontstaan. Met een rafelstop biedt je dit probleem het hoofd. Rafelstop kun je zien als vloeistof waarmee stoffen oppervlakken zich beter binden en als geheel verstevigen.

Redactie