Steeds slechter ter been? Overweeg een rollator!

Steeds slechter ter been? Overweeg een rollator!

Merk je dat je de laatste tijd steeds meer moeite krijgt met het lopen? En is je vertrouwen in je eigen loopcapaciteiten daardoor tanende? Dan is het slim om eens te overwegen een rollator aan te schaffen. Een rollator is simpelweg een handig attribuut dat als ondersteuning voor bij het lopen dient. Rollators hebben daarmee een belangrijke functie voor de gebruiker. Het zelfbewustzijn en de eigenwaarde kan er namelijk aanzienlijk op vooruit. Dit mede doordat je met een rollator veel minder afhankelijk bent van andere mensen, zoals familie en vrienden. Niet dat hun hulp niet welkom is natuurlijk, maar het is gewoon fijn om ook dingen zelf te kunnen ondernemen. Rollators zijn er overigens voor binnen en voor buitenshuis. Hier zit een aantal duidelijke verschillen tussen. Lees er hieronder meer over. Eerst vertellen we nog meer over wanneer je tot de aanschaf van een rollator kunt overgaan.

Wanneer koop je een rollator?

Een rollator is een bijzonder geschikt product voor iedereen die merkt dat ie moeite krijgt met lopen. We hebben het dan over heel normale, dagelijkse wandelingen. Bijvoorbeeld simpelweg in huis, in de wijk of op en neer naar de supermarkt. Wanneer je jezelf onzeker voelt over je eigen loopkwaliteiten en als je dan ook nog merkt dat je leven hierdoor echt beïnvloed wordt, dan is het kopen van een rollator zeker aan te raden. Met een rollator verschaf je jezelf die ondersteuning die nodig is om ook zelfstandig te kunnen blijven functioneren.

Binnenrollators

Binnenrollators

Rollators die speciaal voor binnenshuis zijn ontworpen kenmerken zich door hun lichte gewicht en hun prima wendbaarheid. Meestal zijn ze ook behoorlijk smal, zodat je probleemloos door deurposten heen kunt. Verder zijn ze veelal voorzien van een dienblad, waarmee je bijvoorbeeld spullen van en naar de keuken kunt brengen. Binnenrollators bestaan met drie en met vier wielen. Een driewieler is wat wendbaarder, maar ook iets minder stabiel dan een vierwieler.

Rollators voor buiten

Rollators voor buiten

Buitenrollators verschillen op een aantal punten van rollators voor binnen. Zo zijn rollators voor buiten beduidend steviger en robuuster dan hun evenknie voor binnenshuis. Buitenrollators zijn derhalve breder, zwaarder en uitgerust met dikkere wielen. Dit om wat extra stabiliteit te genereren, zodat het lopen over oneffen paden niet meteen een probleem is. Verder zijn deze varianten niet zelden voorzien van een zitting. Dit omdat mensen die rollators gebruiken graag tussendoor even zittend willen uitrusten. Uiteraard is dit alleen maar goed; hierdoor kunnen ze uiteindelijk langer en verder zelfstandig op pad. 

Redactie